Wiedza życia

Dieta w Ajurwedzie. Jak zdrowo jeść i wybierać produkty?

Przejście na dietę ajurwedyjską wymaga przede wszystkim silnej koncentracji oraz sprawnej obserwacji własnego organizmu. Nie liczy się kalorii, ale zwraca się uwagę na to co świadomie bądź intuicyjnie

Przejście na dietę ajurwedyjską wymaga przede wszystkim silnej koncentracji oraz sprawnej obserwacji własnego organizmu. Nie liczy się kalorii, ale zwraca się uwagę na to co świadomie bądź intuicyjnie wybiera dana jednostka.

W ajurwedzie żywność dzielona jest według specjalnych właściwości, tj: gun (suchy, gorący, oleisty, ciężki, zimny) oraz według smaku czyli rasy (słodki, słony, ostry, kwaśny, cierpki, gorzki). Wybierając odpowiednie produkty dla przypisanej doszy należy mieć na uwadze to, aby żywność niepotrzebnie jej nie nasilała, lecz pozostawała w ciągłej równowadze. Aby zapewnić dobre samopoczucie warto sięgnąć po pokarmy sattwiczne, czyli wzmacniające i uzupełniające rodzaj energii

Jedną z głównych zasad diety hinduskiej to porządne i solidne śniadanie oraz obiad, który składa się z produktów pełnowartościowych. Każdy posiłek powinien zawierać zestaw sześciu smaków: od słodkiego, przez słony, kwaśny, gorzki, ostry i cierpki.

Po rozpoznaniu własnej doszy pomocne będą informacje dotyczące tego, na co zwracać uwagę przy wybieraniu składników do codziennych posiłków. Jedzenie dla vata powinno być przede wszystkim: ciepłe, wilgotne, słodkie, słone i kwaśne. Osoby wykazujące ten typ energii, częściej mają sięgać po buraki, marchewki, cukinie, cebule, słodkie ziemniaki, banany, kokos, winogrona, pomarańcze. Produkty mleczne są jak najbardziej wskazane lecz nie w dużych ilościach. Zaleca się spożywanie orzechów, olejów, soków oraz herbat np. z rumiankiem, goździkiem, imbirem.

Posiłki osób wykazujących doszę pitta powinny być: słodkie, chłodne, gorzkie, suche i ciężkie. W tej diecie obowiązkiem jest spożywanie takich produktów jak: szparagi, brokuły, kalafior, grzyby, groch, ziemniaki, jabłka, awokado, figi, banany, gruszki, rodzynki, granaty. Warto zwrócić uwagę na rośliny strączkowe, zboża typu: jęczmień, ryż biały, pszenica. Wskazany jest olej kokosowy. Jeśli chodzi o zioła to tylko: kolendra, koper włoski, kurkuma, pieprz czarny.

Jedzenie przypisane dla kaphy musi być: ciepłe, przyprawione, lekkie, suche, czasem ostre. Dieta bogata powinna być m.in. w szparagi, jarmuż, por, sałatę, pietruszkę, paprykę, szpinak, buraki, brokuły, jabłka, maliny, granaty, gruszki. Nie zaleca się stosowania orzechów, wskazany jest jęczmień, kukurydza, ryż. Produkty mleczne zawężają się ku mleku chudemu. Jeśli olej to tylko kukurydziany bądź słonecznikowy. Większość herbat ziołowych jest dobra.

Niemniej znaczące jest również to aby w trakcie diety hinduskiej uzyskać równowagę duchową. Osoby, których umysł jest w ciągłym napięciu, stresie częściej padają ofiarą uzależnień od konsumpcji. Ważne jest zatem świadome spożywanie posiłków, w zgodzie z własną doszą, wtedy tylko dieta ajurwedyjska będzie przynosiła oczekiwane efekty.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania plików cookies w Twojej przeglądarce.